top of page

Candide - den bästa av världar

Teater

En dramatisering och modernisering av Voltaires Candide. Inspirerad av klassiska sci-fi berättelser och filmer, tar vi Candide ut på ett rymdäventyr för att söka efter meningen med livet. Mot bakgrund av samtidens klimatförändringar och miljöförstöringar, pandemi, krig och det demokratiska samhället i fara, letar Candide efter en ny, bättre värld. Men kanske är vår blå planet ändå den bästa av världar - om vi tar hand om den?

 

”Det är väl talat, men låt oss nu odla vår trädgård”. Ett av litteraturhistoriens mest kända
citat, och budskapet kommer från Candide efter hans händelserika resa jorden runt. Den franska filosofen och författaren Voltaire skrev Candide eller optimismen under tre intensiva dagar.

Efter en olycklig kärlekshistoria beger sig Candide ut på sin resa och får uppleva naturkatastrofer, olycka, förföljelse, sjukdom, svält och tortyr, men han överlever och gifter sig till slut med kvinnan han älskar. Hans slutsats är att vi ska ta hand om det vi har, vår trädgård.

Candide - den bästa av världar är en klassisk roadmovie, en läroresa, ett sökande efter meningen med livet, universum och allting. Mot bakgrund av samtidens klimatförändringar och miljöförstörelse, pandemi, krig och med det demokratiska samhället i fara, beger sig vår Candide ut på en rymdresa, kanske måste mänskligheten emigrera till en annan av solsystemets eller galaxens planeter? Eller kanske är vår blå planet den bästa av världar - om vi tar hand om vår trädgård?

Inspirerade av klassiska sci-fi berättelser och filmer, tar vi Candide ut på ett rymdäventyr.
Bra rymdfilmer handlar lika mycket om en framtidsvision, robotar, aliens, datorer och rymdfarkoster, som om ett filosofiskt sökande efter meningen med människans existens.

Konstnärligt team

Av: Melanie Mederlind fritt efter Candide av Voltaire
Översättning av romanen: Marie Berthelius
Regi: Melanie Mederlind
Scenografi/ Kostym: Judith Philipp
Ljus: Carina Backman
Mask: Tove Eneroth

Producent

Teater Halland

bottom of page