Lastbilsoperett Maskerad
Musik, Musikteater, Opera
Årets lastbilsopera är något så unikt som en engelsk 1800-tals operett, dock kärleksfullt tolkad och bearbetad av Rickard Söderberg. Den spelas av fyra unga sångare från Malmö Operas Akademi. Som vanligt fritt inträde och möjlighet att ta med egna stolar och bord för picknick på Teaterns parkeringsplats.
Operan startar kl 17.00 söndagen den 9 juni.
Varmt välkommen!
Producent
Ballong- och trollerikul med Mr Flux
Den 40 minuter långa showen är fullspäckad md trolleritrick, ballongkonster, kortkonster och en trollstav som blir slapp som ett rep. Clas Cimmerholm, alias Mr Flux, bjuder på skratt och glädje i sin ballong - och trolleriföreställning. Den 4o minuter långa showen är fullspäckad med trolleritrick från början till slut. Barn får hjälpa till på scenen. En trollstav förvandlas och blir slapp som ett rep och näsdukar byter färg från rött till gult. Publiken förstummas slutligen när ett barn ur publiken får svävs mellan två stolar – tyngdlagen upphävs…….Mr Flux showar med magi och ballongkonster med glimten i Ööööööööögat och en stor portion humor! En interaktiv show för såväl stora som små.
Drömmen om Broadway - tick, tick BOOM
Vi i ystad får premiären av Malmö Operas musical ”tick, tick BOOM”. En rockmusikal om unga konstnärer med stora drömmar och litet pengar. Det är 1990-tal. Nästan ingen har mobiltelefon, internet är knappt uppfunnet och aids-epidemin härjar. Jon är en ung musiker och kompositör med en dröm om att skriva en helt ny sorts musikal, relevant för samtiden. Han kämpar med skrivandet och hankar sig fram med extrajobb på en snabbmatsrestaurang.
Ingen vill sätta upp hans musikal och 30-årsdagen närmar sig med stormsteg. Jon har en allt starkare känsla av att det snart är för sent att slå igenom. Klockan tickar… En efter en ger hans konstnärsvänner upp sina drömmar och tar ”vanliga” jobb.
tick, tick… BOOM! är skriven av Jonathan Larson och var från början en rockmonolog som Larson framförde på olika scener och sedan arbetade om i flera omgångar. Den följer i stort hans verkliga liv och hans mångåriga slit med en musikal som det aldrig blev något av.
Hans nästa projekt blev en musikal han döpte till Rent. Dagen före off Broadway-premiären avled han, 35 år gammal, av brusten aorta och fick aldrig uppleva hur hans dröm slog in. Rent ritade om musikalkartan, dominerade Broadway i flera år och blev en enorm internationell succé.
2021 gjordes tick, tick… BOOM! som film med bland andra Andrew Garfield och Vanessa Hudgens. Filmen blev mycket framgångsrik och Garfield vann en Golden Globe Award och blev nominerad till en Oscar för bästa manliga huvudroll.
Ett smakprov: https://www.malmoopera.se/forestallningar/tick-tick-boom
Cykelcirkus
CYKELCIRKUS - en akrobatisk och musikalisk cirkusupplevelse för alla åldrar.
Cykelcirkus är en samtida cirkuskoreografi präglad av glädje och energi och med en känsla av att nu kommer cirkusen till byn. Detta cykelturnerande performance utgår från olika fantastiska cyklar och rörelsen att kramas och framförs av två akrobater och en jonglör. Till detta specialkomponerad musik från musikgruppen SKROT.
Cykelcirkus kom ur en vilja att gå tillbaka till vad cirkusen varit och har betytt för människor genom tiderna. När cirkusen kom till byn så bubblade det över av nyfikenhet och uppspelta barn: det var spänning och glädje.
Cykelcirkus vill väcka liv i publiken, sprida skratt och hopp och ge en känsla av att allt är möjligt. Cyklarna och cyklandet symboliserar mycket och i dem ligger ett löfte om att kunna cykla iväg och uppfylla sina drömmar. Att se världen! Och nu tar vi världen till byarna.
Målgrupp: Familj
Produktion: Circus By Me
Musik komponerad av musikgruppen SKROT
Cykelcirkus presenteras av Riksteatern Skåne och Cirkus Syd som en del av Southern Sweden Circus Festival.
Välkommen, ta gärna med en stol!
OBS! Föreställningen är gratis och öppen för alla!
Arnadottir - Hur ska det gå?
Föreställningen består av nya och gamla, komiska och vemodiga, sanna och påhittade berättelser. Somliga lockar till skratt, andra berör på djupet och några historier berättas helt enkelt för att de är goda skrönor.
I föreställningen hittar ni många olika berättelser, framförda på olika vis. Där finns en modern fabel som är inspirerad av #metoo och handlar om en liten hares kamp mot ett lejon. I föreställningen ingår också både ett kåseri över vad som bestämmer våra öden och en modern skröna om mannen som alltid hade otur. Naturligtvis finns där även en mustig och nästan sann berättelse om en elak styvmor i Ödeshög, samt en underfundig historia om en dansk jägare i Skåne.
Maria gör varje berättelse till sin egen och invävt i historierna hittar ni hennes tankar på olika små underverk i våra vardagliga liv, samt en hel del funderingar på universum, politiken, jämställdheten, rasismen och mycket annat.
Maria har utvecklat en nyskapande form för Berättarteater och hittat sitt eget personliga uttryck i den sceniska gestaltningen. När Maria står ensam på scenen, utan scenografi eller tekniska hjälpmedel, så blir det alltid ett genuint, innerligt och personligt möte med publiken.
Maria Arnadottir är skådespelare, regissör och berättare, utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö. Hon är född och uppvuxen på norra Island, men har bott i Sverige hela sitt vuxna liv och står därför med ena foten på den isländska lavan och den andra i den skånska myllan. Hon har arbetat på bl. a. Malmö Stadsteater, Nya Skånska Teatern, Moomsteatern, Örebro Länsteater och Västanå teater.
De senaste åren har Maria drivit sin egen teaterproduktion. Hon har skrivit, spelat och producerat fyra olika helaftonsföreställningar. Hon har turnerat land och rike runt med dessa föreställningar och även varit på gästspel i Danmark, Norge och Finland. Föreställningarna har spelats sammanlagt närmare 200 gånger.
Det serveras alltid gluten- eller laktosfri soppa. Behöver du glutenfritt bröd eller kaka till kaffet meddela teatercafé@ystad.se eller Marie Juhlin 070-9477750.
Vill du se litet av vad föreställningen handlar om så titta här: https://www.youtube.com/watch?v=GSuCtw-D6II
RoRo Babyteater
Längd: 20 minuter
Vi samarbetar med Biblioteket. En fängslande stund för alla bebisar från 0 till 11 månader. Från de djupaste vatten till sprakande drömmar, en ny dag, en ny värld, ett nytt under. Poetiskt förmedlat och med direkt kontakt med barnen. Med ljud, ljus och en skådespelerska på scen.
Passar inte för äldre barn, inga äldre syskon.
Föreställningen är gratis! Biljetter hämtar du på Ystads Stadsbibliotek
The Room
Längd: 60 minuter utan paus
”The Room” är en unik föreställning, där två kända dansare från olika världar har skapat en helt ny stil – en fusion av balett och ballroom. Katariina Edling har varit solist vid Kungliga Baletten och har även dansat vid Les Ballets de Monte Carlo, Finska Nationalbaletten samt Estländska Nationalbaletten. Tobias Wallin är välkänd av svenska TV-tittare efter flera säsongers medverkan i Let´s Dance. Tobias är också en välmeriterad tävlingsdansare i genren Tiodans (Ballroom dance).
”The Room” är en berättelse om dansare. Om passion, om känslor och om längtan efter något nytt. Det är en berättelse om livet, om kärlek och om besvikelser. En berättelse om hur ett oväntat möte kan skapa något nytt och unikt. I föreställningen blandas dansscenerna med film som för berättelsen framåt i både tid och rum och gör det lätt att följa med handlingen.
Tjuvlyssna? https://youtu.be/2ppvlZ8Tf0U
Aniara
En bussresa med allt: mat, kaffe och föreställningen ANIARA. Koreografi: Carl Knif:
Aniara är en föreställning som kombinerar dans och teater och som grundar sig på den svenska författaren Harry Martinsons dystopiska bok med samma namn. Jorden, kallad Doris, hotas av människans förstörelse. De som kan flyr till Tundrakloten. När rymdskeppet Aniara kolliderar med en planet under en resa och hamnar ur kurs, blir passagerarna och besättningen skrämda. Efter en tid lugnar de sig och hanterar situationen på olika sätt. Vissa distraherar sig med sång och dans, andra minns hemplaneten Doris medan vissa söker tröst hos Miman.
Miman är en skapelse som påstås kunna svara på alla frågor, även om människorna har svårt att förstå svaren.
Föreställningen utforskar passagerarnas och besättningens känslor, handlingar och önskningar, inklusive deras interaktion med Miman. Carl Knif: ”Aniara är för mig en berättelse om hur vi människor är dåliga på att förstå vår situation och hur svårt vi har att se kritiskt på det vi gör. Samtidigt vill vi gärna fly vårt ansvar och fly undan problem som vi själva varit med om att skapa.” I Aniara möts Moomsteaterns skådespelare och Skånes Dansteaters dansare för första gången. Genom att kombinera dans, musik och teater strävar vi efter att återge denna viktiga berättelse och skapa en föreställning som är som en dikt, men som kan upplevas visuellt.
I Malmö äter vi en bit mat innan vi ser föreställningen som börjar kl 16. Bussen går tillbaka c:a kl 17.45, så vi är hemma i Ystad c:a 18.30.
Du väljer mellan:
1. Räkmacka på grovt bröd med ägg, majonnäs, tomat och sallad.
2. Smörrebröd – Rökt lax och ägg och Brie med rödlöksmarmelad.
3. Tomatsoppa med hembakat bröd.
Dryck till maten ingår inte i priset och beställs separat i baren. Det finns vin, öl och alkoholfria alternativ. Meddela ev. specialkost. Meddela mejladress när du köper biljett så blir du kontaktad av oss för att meddela ditt val.
Johnny Johansson: Från mat till tavlor
Under 70- och 80-talet var Johnny köksansvarig för Nobelmiddagarna i sammanlagt 11 år. I samband med det fick Johnny Nobelstiftelsens guldmedalj för sina insatser. Johnny Johansson har varit med som konferencier i Köksskolan på Passion För Mat sedan start. Som kock brinner Johnny för att bevara och utveckla traditionell klassisk mat.
Johnny drev också gourmetrestaurangen Wärdshuset Lassa Maja i Stockholm under 80- och 90-talet. På torget utanför Wärdshuset skapade han sommarteater tillsammans med bl.a Börje Ahlstedt. Han bidrog till boken ”Till bords med Strindberg” genom att utifrån originalrecept anrätta Strindbergs favoriträtter. Johnny har också varit med kocklandslaget och deltagit i mat-OS, samt tävlat i Årets Kock och vunnit tävlingen Årets Nationalrätt och också fått utmärkelsen Årets Werner.
Idag är Johnny verksam på båten M/S Molly i Stockholm sedan 12 år tillbaka. Efter en vändpunkt ( han kom på att han hade en ofullbordad dröm) har Johnny målat tavlor. Han ställer ut, och fortsätter att kombinera målad konst med matkonst. Tänk att vi har oanade talanger! Drömmar kan blir verkliga. Johnny berättar om hur allt hänger ihop!
Det serveras alltid gluten- eller laktosfri soppa. Behöver du glutenfritt bröd eller kaka till kaffet meddela teatercafé@ystad.se eller Marie Juhlin 070-9477750.
Hunden Rund och känslostormen
Ålder: 2-5 år
Hur känns det i kroppen när man är en ledsen liten mask? Eller en glad hund? Vi sjunger tillsammans och känner efter. Vi blir kompisar med Grodan Sven, ger oss ut på upptäcktsfärd med klarinetten i spetsen, spelar på korvar och lär oss dela med oss till alla våra vänner. Tillsammans har vi det bra! För musiken kommer vår kära Maria Eggeling att ansvara.
Anders Lidén FN tur och retur
Diplomati i praktiken berättad av Anders Lidén, före detta ambassadör med uppdrag över världen och dessutom i FN. Anders Lidén underhåller oss med ett samtal om sin bana som diplomat.
Det serveras alltid gluten- eller laktosfri soppa. Behöver du glutenfritt bröd eller kaka till kaffet meddela teatercafé@ystad.se eller Marie Juhlin 070-9477750.
Lång dags färd mot natt
Drama, Klassisk, Teater
Riksteatern presenterar stolt Eugene O’Neills stora klassiska verk Lång dags färd mot natt med Grynet Molvig och Krister Henriksson i huvudrollerna.
Regissör Eva Dahlman tar sig an nobelpristagaren O’Neills starka självbiografiska mästerverk. Dahlman är även aktuell med regin av riksteatersuccén Britt-Marie var här. Vi får följa familjen Tyrones smärtsamma och alkoholdränkta uppgörelser mellan fadern, modern och sönerna, under en sommardag som övergår i natt. Var frodas lögnerna allra mest om inte i familjen, alltings nav och ursprung.
Visst rymmer alla familjer sin tragedi? Berättelsen är en klassisk teaterhistoria som anses ligga till grund för den moderna psykologiska realismen. Pjäsen hade urpremiär på Dramaten 1956 med Inga Tidblad och Jarl Kulle i huvudrollerna och har sedan dess satts upp i hela världen.
Upphovspersoner och konstnärligt team:
Orginalmanus: Eugene O’Neill Översättning, bearbetning regi: Eva Dahlman
Roller: Krister Henriksson, Grynet Molvig
OBS! Teatern spelas först år 2025