Anders Lidén FN tur och retur
Diplomati i praktiken berättad av Anders Lidén, före detta ambassadör med uppdrag över världen och dessutom i FN. Anders Lidén underhåller oss med ett samtal om sin bana som diplomat.
Det serveras alltid gluten- eller laktosfri soppa. Behöver du glutenfritt bröd eller kaka till kaffet meddela teatercafé@ystad.se eller Marie Juhlin 070-9477750.
Två mickar och en bas
Soppteater
Orden rinner ohämmat ur Mikael Håkanssons penna. Det är som att betrakta en flod; ibland stilla, ibland virvlande där det är svårt att ta blicken från det ständiga flödet. Här föds nya ord, som ändå är logiska i sin innebörd och bildar mönster vi inte trodde fanns, skriver Rolf Classon, förläggare i Ystad, som invisning till boken Invisa.
Mikael Håkansson bor i Svinaberga, är krönikör i Ystads Allehanda och en av arrangörerna för Frukostmöten på hamnplan i Simrishamn.
Vid sin sida har han Michael Strömberg från Hammenhög som improviserar på kontrabas.
Hjärtat i Handen
I samarbete med Ystads konstmuseum.
"Hjärtat i handen" är ett rörelsebaserade allkonstverk och en satsning av Riksteatern Skåne och Helsingborgs kommun där äldre dansare (65 år - 92 år gamla) tillsammans med oss har varit med och skapat en föreställning som kretsar kring upplevelsen, utifrån olika sinnen, samt om omsorg och intimitet.
I framtagandet av verket har de arbetat mycket med intervjuer och somatiska praktiker och i verket förekommer fragmentariska intervjuer, nykomponerad musik och live video-projektioner.
Dansföreställning
Ystads konstmuseum
Fredag 21 februari kl 14.00
Föreställningen är gratis för publiken. Dock måste förhandsanmälan göras till Ystads Konstmuseum. Antalet platser är begränsat.
Konstmuseets epost är konstmuseet@ystad.se
Tel: 0411 577285
Det var en gång en pojke som inte kunde bli rädd
Tänk dig en stor bok som knakar, brakar, gnisslar och fnittrar. En bok full med sagor och berättelser. Den här gången är boken fylld med två spännande sagor, fritt bearbetade av oss. I den första sagan möter herdeflickan ett hiskeligt troll som har försovit sig och riskerar att spricka i solen. I den andra sagan, får vi följa med Hans på ett vindlande äventyr in i den djupaste skogen, ner i underjorden och fram till en stad, belägrad av en fasansfull drake. Två sagor som kretsar kring rädsla och vad det är vi egentligen blir rädda för.
Tänk dig en stor bok som knakar, brakar, gnisslar och fnittrar. Två sagor som kretsar kring rädsla och vad det är vi egentligen blir rädda för. I ”det var en gång” får vi kliva in i sagobokens fantastiska värld. Troll, talande fåglar, magiska föremål och drakar får liv när vår ensemble gestaltar folksagorna och inspirerar till både eget berättande och lek.
Lång dags färd mot natt
Drama, Klassisk, Teater
Riksteatern presenterar stolt Eugene O’Neills stora klassiska verk Lång dags färd mot natt med Grynet Molvig och Krister Henriksson i huvudrollerna.
Regissör Eva Dahlman tar sig an nobelpristagaren O’Neills starka självbiografiska mästerverk. Dahlman är även aktuell med regin av riksteatersuccén Britt-Marie var här. Vi får följa familjen Tyrones smärtsamma och alkoholdränkta uppgörelser mellan fadern, modern och sönerna, under en sommardag som övergår i natt. Var frodas lögnerna allra mest om inte i familjen, alltings nav och ursprung.
Visst rymmer alla familjer sin tragedi? Berättelsen är en klassisk teaterhistoria som anses ligga till grund för den moderna psykologiska realismen. Pjäsen hade urpremiär på Dramaten 1956 med Inga Tidblad och Jarl Kulle i huvudrollerna och har sedan dess satts upp i hela världen.
Upphovspersoner och konstnärligt team:
Orginalmanus: Eugene O’Neill Översättning, bearbetning regi: Eva Dahlman
Roller: Krister Henriksson, Grynet Molvig
OBS! Teatern spelas först år 2025
Här é mitt liv
Här é mitt Liv är underhållning med Lars-Åke Kristensson, ackompanjerad av Rune Lindqvist alt Gustaf Brandt. Tillsammans med publiken sjunger Lars-Åke allt från visa, pop till opera och operett. Konserten varar ca 60 minuter och innehåller musikaliska pärlor som Anthem, Una furtiva Lagrima, Vilken underbar värld m fl. Dessutom bjuds på ett ekivokt sångnummer ur Ystadrevyn. Missa inte detta tillfälle att åter träffa en sångare av rang som dessutom numera kan titulera sig Kulturpristagare.
När Åkes mamma glömde bort
När Åkes mamma glömde bort
Åkes mamma heter Berit och varje morgon är hon stressad. Frukosten ska ätas snabbt, O’Boyen ska svepas och trots att Åke är jättetrött måste han hela tiden skynda så att mamma hinner till jobbet. Men en morgon är det något som har hänt. Åkes mamma har fått stora spetsiga tänder, en lång svans - och är det eld som kommer ur näsan på henne när hon blir arg? Åke förstår att han måste ta hand om mamma och gå med henne till läkaren. Men det blir inte så lätt när hon bara vill gå på zoo och skrämma barn på lekplatsen!
När Åkes mamma glömde bort är en föreställning fritt baserad på Pija Lindenbaums älskade bilderbok med samma namn. En berättelse om hur barnet upplever den vuxnes stressade vardag, och om vad som händer när rollerna blir ombytta och barnet plötsligt behöver ta hand om sin förälder. Det hela berättat på ett lekfullt och humoristiskt vis, med många medryck- ande sångnummer!
”När Åkes mamma glömde bort visar på ett lysande sätt hur teater för små barn kan vara så väl magisk och underhållande som igenkännande och allvarlig på en och samma gång.”
– Skånska Dagbladet
Regi av Bortas Josefine Andersson (bl.a. 123 Schtunk)
Solo från orkesterdiket, en musikalisk stand-up
Elias Faingersh från Teater KEF
Hur ser en föreställning på Metropolitan Opera ut från orkesterdiket? I början av sin karriär arbetade Elias Faingersh som andra trombonist på det världsberömda operahuset i New York. Nu berättar han om sina erfarenheter i en personlig, rörande, humoristisk musikalisk stand-up show. Elias Faingersh - musiker, tonsättare och underhållare gör en humoristisk show om sina år i New York där han studerade på Julliard School of Music och fick möjligheten att spela i den berömda Metropolitan Operans orkester. Där och då fattade han beslutet att lämna New York och den trygga orkestermusikers tillvaron för det osäkra men så mycket mer givande solo karriären. I den vackra, rörande och mycket humoristiska föreställningen spelar han berömda operaarior och sina egna kompositioner, och med hjälp av live elektroniken låter musiken som om den spelas av en hel orkester. Föreställningen har spelats i flertal länder och blivit en stor internationell succé!
Skriven av Keren Klimovsky & Elias Faingersh
Regisserad och framförd av Elias Faingersh
Musik av Georges Bizet, Giacomo Puccini, Giuseppe Verdi, Christoph Gluck och
Elias Faingersh
Utvalda priser:
Grand Prix på Reykjavik Fringe Festival 2021
Utnämnd som "Best of the Fest" av Orlando Sentinel
Bästa soloshowmusikal på Orlando Fringe 2018
Föreställningen valdes ut för att spela 10 föreställningar på Off Broadway SoHo Playhouse Theater (november 2018).
Skriven av Keren Klimovsky & Elias Faingersh
Stor prick, liten prick
Om bubblande prickar och runda ljud
Om svarta hål och busiga fläckar
Om innanför och utanför
Om litenhet och storhet
Om dig och mig, ditt och mitt
Om stor prick, liten prick
Tillsammans upptäcker vi det lilla i det stora och det stora i det lilla. Vi vågar ta steget in i det okända var kreativiteten och leken är våra livlinor. De tar oss framåt, bakåt, inåt och utåt. Vi lär känna oss själva och vår omvärld, vårt eget fantastiska universum
Med inspiration av den japanske konstnären Yayoi Kusamas universum av prickar bjuds barnen in till en suggestiv danskonstföreställning.
Ballong och trollerikul med Mr Flux
Claes Cimmerholm, alias Flux, bjuder på skatt och glädje i sina ballong- och trolleriföreställningar.
– Det är en föreställning som bygger på glädje och interaktion. Den bygger också på en gemensam upplevelse. Då skapar vi en plattform som jag tycker att samhället saknar lite i dag, en plats där äldre människor och barn är tillsammans och inte åtskilda, säger Claes Cimmerholm.
Till tonerna av ”Havet är djupt” från ”Den lilla sjöjungfrun” gör trollkarlen Flux en ballongbläckfisk.
Den 40 minuter långa showen är fullspäckad med trolleritrick från början till slut, och både personal och barn får hjälpa till på scenen. Flux bjuder bland annat på ballongkonster och korttrick som lockar fram skratt hos både stora som små. En trollstav förvandlas till att bli slapp som ett rep och näsdukar byter färg från rött till gult. Avslutningsvis förstummas publiken då trollkarlen Flux får ett av barnen ur publiken att sväva mellan två stolar.
Men för Claes Cimmerholm handlar trollerishowen inte bara om att underhålla och att ge sina åskådare ett leende på läpparna.
– Jag försöker lära barnen hur man kan göra för att sprida glädje. De kan till exempel överraska sina föräldrar när de ber om något genom att göra det direkt i stället för attföräldrarna ska behöva tjata, eller genom att erbjuda föräldrarna att gå ut med hunden eller att göra disken, säger Claes Cimmerholm.